Bærekraftig skogbruk
Skogbruket er bærekraftig; Skogen nyttes aktivt som en fornybar ressurs også i et klimaperspektiv, det sikrer det biologiske mangfoldet, og ivaretar skog- og utmarksarealenes betydning for kultur, miljø og friluftsliv og for de som sitt virke knyttet til skogen. Pihl er medlem av Glommen Mjøsen Skogs FSC og PEFC gruppe-ordning, og følger Norsk PEFC Skogstandard. Ettersom eiendommen er av vesentlig størrelse med store skogområder har vi som regel FSC-revisjon og oppsyn hvert år.
I Pihl drives det ordinært skogbruk i søndre del av eiendommen, det vil si sør for Hamarseterhøgda, mens det drives fjellskoghogst nord for Hamarseter. I fjellskogen drives det gjennomhogst og flatene som hogges er mindre i areal. Det tas ut cirka 10.000 kubikk med tømmer årlig, noe som ligger under ballansekvantumet for eiendommen. Ballansekvantum er tilnærmet hva skogen på eiendommen produsere av m3 årlig.
Året etter hogst markberedes og grøftes hogstflatene før det igjen plantes ny skog. Det settes ned fra 20.000 til 40.000 skogplanter hvert år. Fra planta settes i bakken til den kan hogges som voksent tre går det cirka 120 år. I skogen kalles dette omløpstid, som da en lengre desto høyre opp mot fjellet og skoggrensen man kommer. Til sammenligning kan omløpstiden være helt ned til 50 år nede ved Mjøsa.
Fjellskog
All skog innover fra Åstdalen, med høyreliggende skog over 700 meter, klassifiseres som fjellskog. Denne skogen er sårbar og det er ekstra viktig at skogbehandlingen gjøres riktig. I disse områdene må det årlig søkes om hogst, og det er krav til planlegging, befaringer og dokumentasjon på hvordan hogsten skal gjennomføres. For å ivareta god oversikt over spesielle hensyn fylles det ut miljøskjemaer før og etter hogst, som gås grundig i gjennom med fører av hogstmaskin.
Det legges ned en stor innsats for å forvalte skogen på best mulig måte.
Skogbehandlingen skal gjøres riktig og biologisk mangfold og kulturminner skal ivaretas, samtidig som det skal legges til rette for et rikt friluftsliv for hytteeiere og besøkende.
Fredet skog
Storstillia, mellom Aksjøen og Storstilien, er et område på cirka 5000 dekar som er administrativt fredet. Her kan du vandre mellom trær i gammelskog som ikke har vært rørt på årevis. For en del av grantrærne her ligger alderen på cirka 200 år.
Formålet med frivillig vern er å ta vare på viktige biologiske områder og artsmangfold. Her formes skogen av naturlige prosesser, uten ytre påvirkning. Falne trær skal få ligge til de brytes ned, og nye planter og trær skal få spire frem på egen hånd. Liggende døde trær er viktige levesteder for insekter, sopper og sjeldne arter.
Dette et av områdene i Pihl som kan være ekstra spennende å besøke for deg som er interessert i det biologiske mangfoldet, på lik linje som naturreservatene i området.